Adaçayı

Hz. Meryem’in Şifa ve Kuvvet Bahşettiği Bitki:  Adaçayı (Salvia Officinalis)

1300 yılında yazılmış dizelerde adaçayı ile ilgili şunlar kaleme alınmıştır:

“Neden ölsün ki, bahçesinde Adaçayı yetişen insan”

Mor renkli çiçekleri, hafif tüylü, parıltılı yapraklara sahip olan adaçayı bitkisi aromatik kokulu olup, birazda acımsı bir tada sahiptir.

Yapraklarından ve çiçeklerinden tıbbi olarak faydalanılmaktadır. İçinde bulunan antioksidanlar hücre yaşlanması ve kanseri önlemektedir. Antiseptik özelliği nedeniyle özellikle ağız ve diş bakımında kullanılmaktadır. Diyabete, kişinin vücudundaki kan şekerini düşürerek fayda sağlamaktadır. Boğaz ağrısı tedavisinde ve gargara olarak sıkça kullanılır. Aknelerin soğutulmuş adaçayı ile tedavi edilmektedir. Egzama ve kepek tedavisinde de etkilidir. Yiyeceklerin sindirilmesinde, menopoz semptomlarının hafifletilmesinde, bellek ve beyin fonksiyonları arttırıcı özelliğe de sahiptir.

Adaçayı sofralarımızda, kekik ve maydanoz gibi kullanılmaktadır. Çorba, salata ve sıcak et yemeklerine yakışan bir aroması vardır. Ayrıca adaçayını bisküvi, çörek, börek, sos ve peynire eklemek bu yiyecekleri daha sağlıklı hale getirecektir.

Adaçayı Nasıl Demlenir?

Bir fincan çay hazırlamak için birkaç tane kurutulmuş ya da taze adaçayını fincana koyup üzerine kaynamış su dökülerek bekletilir. Demlendikten sonra tüketilir

Bu Yazıyı Paylaşmak İster misiniz ?
Kategoriler
Genel
E-Bülten
İndirimli ürünler ve fırsatlardan ilk önce siz haberdar olmak istermisiniz?
softtr® | Profesyonel E-Ticaret Sistemleri ile hazırlanmıştır.