cover

Uçucu Yağlar

Uçucu Yağlar, halk arasında eteri yağ, aromatik yağ ve esans yağı olarak da bilinmektedir. Akdeniz bölgesinde yer alan ülkelerde yetiştirilen aromatik bitkilerden yağlar elde edilmektedir. Bitkilerin yaprak, çiçek, kabuk, tohum ve köklerinden genellikle distilasyon yöntemi ile elde edilen yağlar renksiz ya da açık sarı renkli yağımsı karışımlardır. Bu yağların en önemli özelliği oda sıcaklığında uçucu ve kokulu olmalarıdır.

3000’e yakın uçucu yağın 300’ü farmakolojide, tarımsal uygulamalarda, koruyucu ve lezzet verici olarak gıda sanayinde, alkollü içkilerde, hayvan beslemede, kozmetik ve parfümeri ürünlerine ve doğal bir tedavi edici olarak halk tıbbında kullanılmakta olup, bu yağların antibakteriyel, antiviral, antifungal, antiseptik, antioksidan özellikleri vardır.

Bu yağlar, çok sıcak ve soğuğa maruz bırakılmamalı ağzı sıkıca kapatılmış kahverengi veya renkli şişelerde saklanmalıdır çünkü ışığa duyarlıdır.

Bitkilerden distilasyon yöntemi ile çıkarılan yağın dışında çıkan su da aromatik su olarak kullanılmaktadır. Bunlara en iyi örnek Lavanta Suyu, Gül Suyu ve Keki Suyu’dur. Genellikle uçucu yağlar, sabit yağlar ya da krem losyon gibi taşıyıcılarla karıştırılarak kullanıma sunulurlar. Çünkü bazı uçucu yağlar cilde zarar verebilir. Uçucu yağların kullanıldığı tamamlayıcı tıp dalına Aromaterapidir. En çok kullanılan bazı uçucu yağlar şunlardır: Lavanta yağı, gül yağı, kekik yağı, çay ağacı yağı, nane yağı, biberiye yağı, çuha çiçeği yağı.