Kaliteli Zeytinyağı Nasıl Anlaşılır?

Bugün sizlere kaliteli zeytinyağı nasıl anlaşılır sorusunun cevabını vereceğim. Zeytinyağı kalitesi tadım yapılarak anlaşılabilmektedir. Tabi burada tadım yapacak kişinin de biraz işten anlaması gerekir. Ancak tadım yaptıkça bu iş daha da öğrenilir

Kaliteli zeytinyağının kokusu taze çimen kokusu, çimeni ezdiğinizde gelen koku gibi olmalıdır.

Tadım yapıldığında boğazı gıdıklayarak geçmesi gerekir. Boğazda acılık veren yağ kalitelidir. Ancak bu acılık mideyi yakarsa o zaman yağ da bir hile var demektir.

Yağı kokladığımızda kimyasal boya, mazot veya tiner kokusu alıyorsak bu zeytinin daha sıkıma girmeden bekletildiği yerde kızışmış olduğu anlamına gelir.

Eğer koku daha ağır tezek kokusu gibi ise çuvallarda bekletilme sırasında zeytin tanelerinin küf tuttuğuna işarettir. Bu da zaten alfa toksin demek olup zaten zehirdir.

Zeytinyağı fabrikadan çıkarken genelde koyu yeşil renkte olup yeşil zeytin rengindedir. Bekledikçe renk açılır. Rengin koyu yeşil veya açık yeşil olması kaç yıllık yağ olduğunla alakalıdır. Yağ uygun saklama koşullarında dizyeminden pek bir şey kaybetmez ışık almayan oksijen almayan ve asitin kabın içindeki ağır metali alamayacağı kaplarda yıllarca beklemesinde bir sıkıntı yoktur.

Zeytin toplaması oldukça zor bir iş olup maliyeti hayli yüksektir. Zeytin ağaçlarının büyümesi oldukça zordur. Ve bir yıl meyve verir bir yıl vermez bu şartlara bakıldığında zeytinyağının ucuz olması mümkün değildir. Ucuz satılan zeytinyağlarına iyi gözle bakılamaz. Ucuz satılan yağlar genelde riviera diye tabir edilen yağlardan olmaktadır. Şimdi size natürel sızma nedir? natürel birinci nedir? ham zeytinyağı nedir? Bunlar hakkında bilgi vereyim.

Zeytinyağı, sadece zeytin ağacı, Olea europaea L. meyvelerinden elde edilen yağlardır. Çözücü kullanılarak ekstrakte edilen veya reesterifikasyon işlemi ile doğal trigliserid yapısı değiştirilmiş yağlar ve diğer yağlarla karışımı bu tanımın dışındadır.

  1. a) Natürel zeytinyağı: Zeytin ağacı meyvesinden doğal niteliklerinde değişikliğe neden olmayacak bir ısıl ortamda, sadece yıkama, dekantasyon, santrifüj ve filtrasyon işlemleri gibi mekanik veya fiziksel işlemler uygulanarak elde edilen; kendi kategorisindeki ürünlerin fiziksel, kimyasal ve duyusal özelliklerini taşıyan yağlardır. Çözücü veya kimyasal ya da biyokimyasal etkisi olan yardımcılar kullanılarak veya reesterifikasyonla elde edilen yağlar bu tanımın dışındadır. Natürel zeytinyağları;

1) Natürel sızma zeytinyağı: Doğrudan tüketime uygun, serbest yağ asitliği oleik asit cinsinden her 100 gramda 0,8 gramdan fazla olmayan yağlar,

2) Natürel birinci zeytinyağı: Doğrudan tüketime uygun, serbest yağ asitliği oleik asit cinsinden her l00 gramda 2,0 gramdan fazla olmayan yağlar,

3) Ham zeytinyağı/Rafinajlık: Serbest yağ asitliği oleik asit cinsinden her 100 gramda 2,0 gramdan fazla olan ve/veya duyusal ve karakteristik özellikleri bakımından doğrudan tüketime uygun olmayan, rafinasyon veya teknik amaçlı kullanıma uygun yağlar,

olarak sınıflandırılır.

  1. b) Rafine zeytinyağı: Ham zeytinyağının doğal trigliserid yapısında değişikliğe yol açmayan metotlarla rafine edilmeleri sonucu elde edilen ve serbest yağ asitliği oleik asit cinsinden her l00 gramda 0,3 gramdan fazla olmayan yağdır.
  2. c) Riviera zeytinyağı: Rafine zeytinyağı ile doğrudan tüketime uygun natürel zeytinyağları karışımından oluşan ve serbest yağ asitliği oleik asit cinsinden her l00 gramda l,0 gramdan fazla olmayan yağdır.

ç) Çeşnili zeytinyağı: Zeytinyağlarına değişik baharat, bitki, meyve ve sebzelerin ilave edilmesi ile elde edilen ve diğer özellikleri açısından bu Tebliğ kapsamında kendi kategorisindeki ürünlerin özelliklerini taşıyan yağdır.

Bu Yazıyı Paylaşmak İster misiniz ?
Kategoriler
Genel
E-Bülten
İndirimli ürünler ve fırsatlardan ilk önce siz haberdar olmak istermisiniz?
softtr® | Profesyonel E-Ticaret Sistemleri ile hazırlanmıştır.