Adaçayı Tarımı Nasıl Yapılır?

Adaçayı bitkisinin Latince adı Salvia’dır. Dünya üzerinde yaklaşık 900 türü olduğu bilinmektedir. Türkiye’de yetişen endemik adaçayı türlerinin büyük kısmı İran – Turan ve Akdeniz fitocoğrafik bölgelerinde dağılım gösterir. Geriye kalan türler ise hemen hemen her bölgede yayılış gösterirler. Türkiye’deki Salvia türleri üzerine yapılan güncel taksonomik revizyon çalışmasına göre ülkemizin Akdeniz ve Ege Bölgelerinde 60 takson yetişmektedir. Bu taksonlardan 32 tanesi endemik, 5 tanesi endemik olmayan nadir ve geriye kalan 23 takson ise geniş yayılışlıdır.

Ülkemizde ticari tür olarak yetiştirilen tür yağ üretimi açısından salvia officinalis (tıbbi adaçayı) ve çay olarak tüketilen salvia fruticosa (Anadolu adaçayı) ile salvia triloba (dallı adaçayı) türleridir. Bunların yanında bölgesel olarak diğerleri de tüketilmektedir.

Gökçeadamdan Organik Tarım A.Ş. olarak Gökçeada sınırları içerisinde salvia officinalis türünü yetiştirmekteyiz. Bu adaçayı türünü yetiştirmekteki ana amacımız yağının çok kaliteli aranan yağ olması ve çayının tüketilmesidir.

Tıbbı adaçayı çelik alınarak çoğaltılan ve üretilen bir türdür. Hazırlanan çelikler 75*50 cm aralık ve mesafede dikilmelidir. Bu aralık ve mesafede kurulan bahçe ilk yıl otla mücadele açısından çok önemlidir. Ancak 2. yıldan itibaren alanı kapatarak ot mücadelesi kolaylaşmaktadır.

Hazırlanan çelikler kuzey ege şartlarında ve su olan bahçelerde mart başında dikilmelidir. Mart başından dikilen çeliklere cansuyu verilmeli ve haftada bir sulanmalıdır. Eğer yağmur yağarsa toprağın durumuna bakılarak sulama yapılır. Nisan başında fidelerin tuttuğu görülür ve dip doldurması yapılır. Mayıs ayında bitkilerin artım yapmaya başladığı görülür. Tabi bu arada sıra aralarında yabani ot görülürse hemen işçilik yapılarak otlar uzaklaştırılmalıdır. İlk yıl temmuz ayında çiçeklenme az da olsa görülür. Çiçeklenme bu türde istenmez üsten çiçekler alınmalıdır. Yaz boyunca su verilmelidir. Ağustos ayında hasat mevsimidir. İkinci yıl mart ve nisan ayları yabani otla mücadele yapılır. İkinci yıldan itibaren haziran ayı birinci biçim yapılır. Eylül ayında ikinci biçim yapılır. Bundan sonra fidelerin alanı kapattığı görülür. Otla mücadele gerekmez. Ve bu şekilde yaklaşık 10 yıl adaçayı üretimi yaparsınız.

Eğer çay yapmak amacında iseniz adaçayları kesildikten sonra sıyırma yapılarak yaprak temiz bir şekilde alınır. Sadece yaprak olan ürünler piyasada en pahalı şekilde satılır. Ancak dallı kısmın çayın içinde olması kaliteyi de fiyatı da düşürür.

Gökçeadamdan Organik Tarım A.Ş. 2018 yılında kurulduğunda adaçayı bahçelerini kurmuş ve organik sertifikasyon çalışmalarına başlamıştır. Kaliteli adaçayı yağı ve çayı yapma gayreti ilk günkü aşkla devam etmektedir.

Bu Yazıyı Paylaşmak İster misiniz ?
Kategoriler
Genel
E-Bülten
İndirimli ürünler ve fırsatlardan ilk önce siz haberdar olmak istermisiniz?
softtr® | Profesyonel E-Ticaret Sistemleri ile hazırlanmıştır.